Wielomiany
Kajka: Wiedząc że liczba r=−1 jest pierwiastkiem wielomianu W znajdź
Pozostałe pierwiastki wielomianu W(x) = x5+x4+3x3+3x2−4x−4
17 sty 16:47
Mila:
Podziel W(x) przez (x+1) i zobaczymy co wyjdzie.
17 sty 17:08
Mariusz:
x5+x4+3x3+3x2−4x−4=0
x4(x+1)+3x2(x+1)−4(x+1)=0
(x+1)(x4+3x2−4)=0
Zostaje równanie dwukwadratowe które jest łatwe do rozwiązania
x4+3x2−4 = 0
17 sty 17:57
Jolanta: z dzielników −4 dla x=1 i x=−1
W(1)=1+3−4=0 dzieli sie przez (x−1)
W({−1})=0 dzieli się przez (x+1)
czyli x4+3x−4 : (x−1)(x+1)
x2+4
−−−−−−−−−−−−−−
x4+3x2−4 : x2−1
−x4+x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−
4x2−4
−4x2+4
==============
x2+4 nie rozłozymy czyli mamy pierwiastek x=1 i pierwiastek podwójny x=−1
17 sty 21:37