Najwieksze pole stożka
Dróżnik : Odsyłam do tego zadania i postu ostatniego w tym linku
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=385156
W książce z AGH z rozwiązaniami piszą funkcję P zmiennej r jako
P = π(Cr/2 − r²) i że dziedzina D = (C/4; C/2) i komentarz bo promień musi być dodatni i
wysokość dodatnia a potem przekształcają do postaci kanonicznej i uzasadnienia nie istnieniac
największej wartości jako to że w dziedzinie funkcja maleje, lecz czy dziedzina nie powinna
być równa tak jak w linku D = (0; C/4)
ponieważ r > 0 i h = √C²/4−Cr stąd r < C/4?
17 sty 13:32
Dróżnik : Chyba się walnęli i mieli na myśli funkcję zmiennej l lecz kilka razy wspominają o zmiennej r i
wyznaczają l do podstawienia więc dziedzina pojemna być poprawiona i wtedy komentarz że w tym
przedziale funkcja nie ma maksimum, ( miała by dla r = 1/4 C ∉ D)
17 sty 13:33
Dróżnik : Ps z tego samego finału znalazłem już drugi błąd xD
17 sty 13:35
chichi:
to może wstawisz skan, aby można było zobaczyć co tam piszą, albo zdjęcie − cokolwiek. a nie
wątek z innego forum
17 sty 14:02
Dróżnik : Ależ mądryś, polecenie masz podaj dziedzinę
17 sty 15:42
Dróżnik : Napisałem dokładnie co tam piszą
17 sty 15:42
Dróżnik : Czytanie ze zrozumieniem i do przodu
17 sty 15:42
Dróżnik : Już zamykam temat wszystko jasne "

"
17 sty 15:49