Prawdopodobieństwo
Marta : Z pudełka zawierającego trzy razy więcej kul białych niż czarnych losujemy jedną kulę, oglądamy
ją, a następnie wkładamy z powrotem do pudełka.
Takie losowanie wykonujemy n razy.
Wyznacz najmniejszą liczbę n, dla której prawdopodobieństwo wylosowania co najmniej jednej kuli
białej jest większe od
0, 999.
16 sty 22:42
chichi:
ze zdarzenia przeciwnego błyskawicznie otrzymasz banalną nierówność wykładniczą
16 sty 23:30
getin:
A − zdarzenie, że losując n razy wylosujemy co najmniej jedną białą kulę
A' − zdarzenie, że losując n razy za każdym razem wyciągniemy czarną
P(A) > 0,999 jest równoznaczne z tym że P(A') < 0,001 ze względu na to że P(A) jest tym samym
co 1−P(A')
Zadanie wygląda na takie, w którym można zastosować schemat Bernoulliego dla zdarzenia A':
| | 3 | |
p = |
| − sukces − wylosowanie czarnej kuli w pojedynczym losowaniu |
| | 4 | |
| | 1 | |
q = |
| − porażka − wylosowanie białej kuli w pojedynczym losowaniu |
| | 4 | |
n = k (liczba sukcesów równa liczbie prób)
P < 0,001
| | | | 3 | | 1 | | 3 | |
P = | * ( |
| )n*( |
| )n−n = ( |
| )n |
| | | 4 | | 4 | | 4 | |
n > log
3/40,001 ≈ 24,01 zatem najmniejsza liczba n wynosi 25
16 sty 23:34
getin:
Warto też zauważyć, że te zadania z prawdopodobieństwa − niezależnie czy to poziom podstawowy
czy rozszerzony, niezależnie czy poziom szkoły średniej czy studiów − w których występuje
sformułowanie "co najmniej jeden (jedna)" albo "przynajmniej jeden (jedna)" warto rozwiązywać
metodą zdarzenia przeciwnego
16 sty 23:47
chichi:
kul białych jest 3 razy więcej niż czarnych
17 sty 00:14
getin:
| | 1 | | 3 | |
faktycznie, p = |
| oraz q = |
| |
| | 4 | | 4 | |
n > log
1/40,001 ≈ 4,98 czyli n
min = 5
17 sty 07:15
Marta : Dziękuję.
18 sty 16:17