obliczenia z tematu wzory redukcyjne z dzialu funkcje trygonometryczne
pioterr042004: oblicz: tg kwadrat780stopni−3ctgkwadrat420stopni
16 sty 19:47
chichi:
przejdę na radiany:
π = 180o (Ty możesz korzystać z miary stopniowej)
tan(kπ + α ) = tan(α), k ∊ ℤ to samo zachodzi dla funkcji cot. a wynika to z ich okresowości
| | π | | π | |
[tan(780o)]2 = [tan(4π + |
| )]2 = [tan( |
| )]2 = (√3)2 = 3 |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | π | | √3 | | 1 | |
[cot(420o)]2 = cot(2π + |
| )]2 = [cot( |
| ]2 = ( |
| )2 = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
zatem szukana wartość w = 3 − 3 * |
| = 2  |
| | 3 | |
16 sty 20:00
pioterr042004: bardzo dziękuje
16 sty 21:50