Funkcja z parametrem
Papito:

Dana jest funkcja f
f
1=2x
2 −4mx + 1 , x<2
f
2=−2x−3 , x≥2
Wyznacz wszystkie m, dla których funkcja f jest malejąca.
p≥2
m≤−2
m∊(−oo, 2]
Nie czaje czemu f
1(2)≥f
2(2)
Przeciez mogą być sytuacje przedstawione na rysunku i funkcja f jest malejąca
15 sty 23:39
wredulus_pospolitus:
Zauważ, że zarówno lewy jak i środkowy wykres spełnia nierówność: f
1(2) ≥ f
2(2)
Zauważ, że prawy nie spełnia tego warunku i ta funkcja NIE JEST malejąca (jest przedziałami
malejąca, ale jako funkcja nie jest). Zauważ, że:
f
1(1.9)
> f
2(2.1)

−−−> czyli funkcja f nie jest funkcją malejącą
16 sty 07:38
Papito: Dobra, teraz czaje
Czyli jak funkcja jest przedziałami malejące to nie oznacza, że cała jest malejąca. Dziękuję.
16 sty 09:45
wredulus_pospolitus:
np. f(x) = tgx NIE JEST funkcją rosnącą ... ale jest rosnąca przedziałami
16 sty 10:08