rozklad wielomianu
tom: jak podzielic wielomian przez dwumian?
tzn np
2x
3 + x
2 +x +8 : (x−2)
2
zazwyczaj rozwiązywałem takie rzeczy metodą pisemną ale tutaj jak jest do kwadratu to w ogóle
się da to rozwiązać?
bo mam takie zadanie w rozkładzie wielomianu 2x
3 + ax
2 +bx +8 na czynniki pierwsze wystepuje
wielomian (x−2)
2 wyznacz wartosci a ib
i nie wiem jak to zrobić też. Więc jak by ktoś mógł odpowiedziec na moje 1 pytanie i
podpowiedziec z rozwiazaniem zadania to bylbym wdzieeczny
15 sty 12:25
Jolanta:
W(2)=2a+b=−12
2x+2
2x3+ax2+bx+8 ; x2−4x+4
−2x3+8x2−8x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(a+8)x2−(b−8)x+8
−4x2+8x −8
=====================
a+8=−4 b−8=8
a=−12 b=16
15 sty 13:02
tom: nie rozumiem skąd to sie wszystko tu wzielo
15 sty 13:17
Jolanta: (x−2)2=x2−4x+4
Podzielilam pisemnie
W ktorym miejscu się gubisz?
15 sty 13:34
tom: 2x3+ax2+bx+8 ; x2−4x+4
−2x3+8x2−8x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(a+8)x2−(b−8)x+8
−4x2+8x −8
no to tu niee jest dla mnie jasne. Ale co podzielilas pisemnie? 2x3 + x2 +x +8 : (x−2)2
15 sty 13:41
tom: w sensie to 2x3 + ax2 +bx +8 : (x−2)2 pisemnie>?
15 sty 13:42
Jolanta: tak
15 sty 13:55
tom: a jak to zrobilas
15 sty 13:58
Jolanta: mussze zrobic chwile przerwy
15 sty 13:59
tom: ok
15 sty 14:45
Jolanta: 2 jest pierwiastkiem czyli wielomian dzieli się bez reszty
2x3+ax2+bx+8 ; x2−4x+4
2x3:x2=2x mnoze przez 2x (x2−4x+4)=2x3−8x2−8x odejmuję to od 2x3+ax2+bx
2x3+ax2+bx+8−(2x3−8x2−8x)=(a+8)x2+(b−8)x+8
Nie bardzo mam warunki do pisania
15 sty 14:50
Jolanta: bład widze u gory2*x2 napisalam 4x2
15 sty 14:52
Jolanta: Przepraszam ale mam niespodziewanych gosci
15 sty 15:04
Mila:
I sposób
Bez dzielenia:
w(x)=2x3 + ax2 +bx +8
2 jest pierwiastkiem podwójnym w(x) to liczba spełnia równanie (w2)=0 i w'(2)=0
1) w(2)=0⇔2*8+4a+2b+8=0⇔2a+b=−12
2) w'(x)=6x2+2ax+b
w'(2)=0⇔24+4a+b=0⇔4a+b=−24
3) Układ równań
2a+b=−12
4a+b=−24
=====a=−6, b=0
II sposób
(*) 2x3 + ax2 +bx +8 =2(x−c)*(x2−4x+4)
P=2*(x3−4x2+4x−cx2+4cx−4c)=2*[x3+x2*(−4−c)+x*(4+4c)−4c]
P=2x3+(−8−2c)x2+(8+8c)x−8c
Porównanie wsp. L i P strony równości (*)
−8−2c=a
8+8c=b
−8c=8
====
c=−1
a=−6
b=0
==========
15 sty 16:58
Mila:
2x3+ax2+bx+8 : ( x2−4x+4)=2x +(a+8)
−(2x3−8x2+8x)
===========
x2(a+8)+x(b−8) +8
−( x2(a+8)+x(−4a−32)+4a+32)
===================
(b−8+4a+32)x+8−4a−32 ↙ reszta
4a+b+24=0 i −4a−24=0
a=−6 i b=0
a+8=2
2x3−6x2+8=(x−2)2*2*(x+1)
15 sty 17:40
charlock: skąd to wzielas 2) w'(x)=6x2+2ax+b
15 sty 20:44
charlock: no ale dzielenie wyszlo 2x +(a+8) a reszta (b−8+4a+32)x+8−4a−32
ale skad te dalsze obliczenia
4a+b+24=0 i −4a−24=0
a=−6 i b=0
a+8=2
2x3−6x2+8=(x−2)2*2*(x+1)
nie rozumiem tych zapisow skad to sie wzielo
15 sty 20:50
Jolanta: 2 jest pierwistkiem czyli reszta =0
15 sty 20:54
charlock: no tak
15 sty 21:07
Mila:
w'(x) to pochodna w(x), nie wiem czy już miałeś pochodne.
15 sty 21:16
charlock: mialem ale co to ma do pochodnych
15 sty 21:23
charlock: ale dzielenie wyszlo 2x +(a+8) a reszta (b−8+4a+32)x+8−4a−32
ale skad te dalsze obliczenia
4a+b+24=0 i −4a−24=0
a=−6 i b=0
a+8=2
2x3−6x2+8=(x−2)2*2*(x+1)
nie rozumiem tych zapisow skad to sie wzielo
15 sty 21:23
Jolanta: wynik dzielenia to 2x+2
−4a=−24 czyli a=−6
−8+32=24
4*(−6)+24+b=0
b=0
15 sty 21:26
Jolanta: wynik dzielenia to 2x+2
−4a=−24 czyli a=−6
−8+32=24
4*(−6)+24+b=0
b=0
15 sty 21:27
Jolanta: wynik dzielenia to 2x+2
−4a=−24 czyli a=−6
−8+32=24
4*(−6)+24+b=0
b=0
15 sty 21:27
charlock: z tego 2x3+ax2+bx+8 : ( x2−4x+4)=2x +(a+8) wynika ze wynik to nie 2x+2
15 sty 21:28
Jolanta: a=−6 −6+8=2
15 sty 21:30
Jolanta:
2x+2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2x3−6x2+8 : x2−4x+4
−2x3+8x2−8x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2x2−8x+8
−2x2+8x−8
================
15 sty 21:47
charlock: no ale przeciez my mamy 2x3 + ax2 +bx +8 a nie 2x3−6x2+8 : x2−4x+4
bo to dzielenie rozumiem tylko ja mam niewiadome a i b i nie wiem skad je wziac
poza tym ze moge podstawic 2 pod x ale wtedy mi tylko wyjdzie ze 2a+b=−12
ale skad wziac 2 rownanie?
15 sty 22:04
Mila:
ad 21:23
1)
Jeżeli w(x) ma pierwiastek podwójny x=2 to w(2)=0 i w'(2)=0
Wykorzystane w (I) sposobie .
2)
Jeżeli w(x) ma pierwiastek podwójny w Twoim przykładzie x=2, to
w(x)=2(x−2)2*(x−c)
wykorzystane w II sposobie
3) Reszta z dzielenia w(x) przez (x−2)2 jest równa : (b−8+4a+32)x+8−4a−32
i po redukcji:
(4a+b+24)*x+(−4a−24)
Ponieważ w(x) jest podzielny przez (x−2)2 bez reszty (z treści zadania) to wsp. tej reszty
wyzerujemy⇔
4a+b+24=0 i −4a−24=0
a=−6 i b=0
4)
Twój wielomian ma postać:
w(x)=2x3−6x2+8 i możesz go rozłożyć na iloczyn
2x3−6x2+8=2(x+1)*(x−2)2 wymnóż i sprawdź.
15 sty 22:25