Oblicz granicę
Hubert: Witam,
| | √2−√1+cos x | |
mam do obliczenia granicę: lim x→0 |
| . Nie wiem jednak jak się do |
| | sin2x | |
tego zabrać. Znalazłem, że najprościej jest użyć reguły de l'Hospitala. Nie wiem jednak jak
użyć, ani nawet o co z nią chodzi. Szukam jakiegoś przekształcenia, którego mogłoby pomóc.
Pozdrawiam
ABC: możesz na przykład tak
cos x=cos
2(x/2)−sin
2(x/2)= 2cos
2(x/2)−1
czyli 1+cosx=2cos
2(x/2)
√1+cosx=
√2*|cos(x/2)| = (w małym otoczeniu punktu x=0 cosinus dodatni) =
√2cos(x/2)
| | 1−cos(x/2) | | 1 | |
i wystarczy że pokażesz limx→0 |
| = |
| |
| | sin2x | | 8 | |