Dzielenie liczb naturalnych
Anna: Uzasadnij, że dla dowolnej liczby n reszta z dzielenia n
2 przez 3 jest równe

?
Piszą o modulo ale ja muszę uzasadnić
Jak zapisać taka liczbę?
a) 0lub 1
b) 1 lub 2
c) 0 lub 2
d) reszta z dzielenia n przez 3
15 sty 10:27
Jolanta: 1:3=0
22:3=1 r 1
33:3=2 r0
42:3=5 r 1
52:3=8 r 1
62:3 =12 r 0
15 sty 13:09
Halina: Pieknie dziekuje
15 sty 13:22
Mila:
k∊N
1)
(3k)2=3*(3k2 ) − reszta 0
2)
(3k+1)2=9k2+6k+1=3(3k2+2k)+1 − reszta 1
3)
(3k+2)2=9k2+12k+4=3*3k2+3*4k+3+1=3k2+4k+1)+1 − reszta 1
15 sty 15:58