matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Trapez
Hala:
W trapezie prostokątnym ABCD wysokość jest równa długości krótszej podstawy DC. Przekątne mają odpowiednie długości AC=12 oraz BD=10
√
2
Oblicz obwód tego trapezu
13 sty 17:48
Mila:
1) W ΔADC: 2h
2
=12
2
h
2
=72 h=6
√
2
2) q
2
=h
2
+a
2
(10
√
2
)
2
=72+a
2
a
2
=200−72 a
2
=128 a=8
√
2
3) |EB|=a−h dokończ
13 sty 18:54
Jolanta:
Masz trójkat prostokatny równoramienny jezeli przyprostokątne mają długość a to przeciwprostokątna =a*
√
2
12=a
√
2
\ :
√
2
12
=a
√
2
12
√
2
=a
2
a=6
√
2
Narusuj trapez i zaznacz przekątną BD Masz trójkat prostokątny DAB DA=6
√
2
BD=10
√
2
mozesz obliczyć AB z tw Pitagorasa
13 sty 18:56
Jolanta:
13 sty 18:57
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick