wzajemne położenie prostych
kuba: zadanie; zbadaj wzajemne położenie dwóch prostych
prosta l:
2x+3y−3z−4=0
2x+y−z−2=0
iloczyn wektorowy;[0,4,−4]
prosta l2:
6x+2y+z=0
2x+3y+5=0
iloczyn wektorowy;[−3,−2,14]
Wyszło mi, że nie są równoległe, ale nie wiem jak sprawdzić czy się przecinają?
wiem, że iloczyn mieszany i iloczynem wektorym wyliczyłem wektory tych 2 prostych, tylko jaki
dać ten
,,kolejny'' wektor do mieszanego
13 sty 17:05
jc: Spróbuj rozwiązać układ 4 równań
2x+3y−3z−4=0
2x+y−z−2=0
6x+2y+z=0
2x+3y+5=0
13 sty 17:21
kuba: wyszło mi, że nie ma rozwiązania
13 sty 17:37
kuba: x=1/2
y=−2/3
z=−5/3
0=−4/3
13 sty 17:38
kuba: czyli to oznacza, że się nie przecinają; czyli są skośne?
13 sty 17:39
jc: Tak.
13 sty 18:35