Ciągi
Justyna : Piąty wyraz niemonotonicznego ciągu an jest równy a siódmy wyraz 48.
W takim razie 13 wyraz tego ciągu jest równy,? Suma dziewięciu początkowych wyrazów wynosi?
13 sty 08:39
wredulus_pospolitus:
a
5 jest równy ile
13 sty 08:53
wredulus_pospolitus:
i jaki to jest ciąg
13 sty 08:53
Fałszywy 6-latek:
stawiałbym że geometryczny niemonotoniczny, bo inaczej rozwiązanie nie byłoby jednoznaczne
13 sty 09:06
Ania: Przepraszam piaty wyraz równy 12
13 sty 09:50
Ania: Geometryczny oczywiście. Ucięło mi na telefonie część tekstu
13 sty 09:51
Fałszywy 6-latek: | | a7 | | 48 | |
no to skoro |
| = |
| =q2 to q=−2 lub q=2 ale niemonotoniczność powoduje że musi |
| | a5 | | 12 | |
być q=−2
a dalej już łatwo
13 sty 09:56