Zbiory. Wiedząc, że
nn: Dlaczego gdy wyznaczam przedział B\A z A∪B =(−∞,5) oraz A∩B=<−1,1> w drugim przypadku jest
nawias z prawej strony otwarty? Chodzi o
B\A=(−∞,−1). Przecież jak jest A\B to nawias zmienia się z prawej, a tu z lewej, a mimo tego
zmienia się z prawej?
12 sty 17:32
Jolanta:

−1 nalezy do czesci wspólnej czyli został odjęte
12 sty 18:11
nn: To znaczy, że kiedy obok mam ∞, to zmieniam znak z prawej?
13 sty 16:46
Jolanta: nie
13 sty 16:58
Jolanta: spróbujmy tak
Ala kupila koszulki mają na plecach cyfry 1; 2;3;4;5;6,7
Basia kupiła koszulki z cyframi 6,7,8,9,10
AVB={1,2,3,4,5,6.,7,8,9,10}
A * B={6,7}
A−B={1,2,3,4,5}
B−A={8,9,10}
gdy odejmujemy to co jest wspólne nie pojawia sie w wyniku
A=(−∞ 7>
B=(3,5>
A−B=(−∞,3> v (5,7>
3 nie nalezała do B czyli została w wyniku 3> .dalsze liczby do 5 włacznie zostały odjete czyli
w wyniku jej nie ma (5
13 sty 17:16
nn: (−∞,−1) część wspólna? Powinno być (−∞,−1>).
13 sty 17:19
nn: Sorry wysłałem
13 sty 17:20
Jolanta: Napisales u gory ze ćzęsc wspólna A *B=<−1,!> (nie wiem jak ten znaczek napisac
13 sty 17:29
nn: Rozumiem tylko, że:
AVB to suma czyli dodawanie
A * B={6,7} to iloczyn czyli mnożenie, część wspólna.
A−B={1,2,3,4,5} różnica czyli odejmowanie A−B
B−A={8,9,10} różnica odejmowanie B−A
Sumę i iloczyn załapałem, ale różnicy to nie. Mówisz to co wspólne u Ciebie. Według mnie to 6 i
7. Czyli nie zapisuje w różnicy?
Podobno 3 nie należy do B, a jest w B? To drugi przykład?
13 sty 18:04
nn: Znaczek ∞ jest nad polem.
13 sty 18:06
Jolanta: A*B napisałam ale prawidłowo pisze się tak jak napisałeś na samej górze ........oraz A
B=<−1,1>
jeżeli liczba nalezy to jest ostry nawias <−2, 6> tutaj −2 nalezy do zbioru i6 nalezy
(−2,6> −2 nie nalezy 6nalezy
13 sty 18:16
Jolanta: (3,5> tutaj do zbioru nie nalezy 3 Nalezy dopiero 3,000000000000000..............1
13 sty 18:18
Jolanta: A=(−3:6) B=(2;5>
A−B=(−3;2> v(5;6)
do B nalezało po lewej stronie dopiero 2,000000000000000000...1 czyli nie moglismy odjąc 2
bo jej tam nie ma
5 była w B to ją odjęliśmy Dlatego w wyniku nie ma 5 (5 oznacza liczbe 5,00000000........1
13 sty 18:26
Jolanta: jezeli mamy przedział <2 ;5) to najmniejsza liczba jaka do niego nalezy=2
a największa 4,99999999999........9
13 sty 18:41
nn: Piszesz Oraz A B=<−1,1> chodzi o A∩B?
Załapałem co to znaczy należy , nie należy, ale od czego zależy ta zmiana nawiasu z
prawej strony np. w B\A=(−∞,−1) i co to są te zera lub dziewiątki?
16 sty 13:21
Aruseq: Nie widzę nigdzie wypisanych samych przedziałów A i B. Ale skoro A∩B=<−1,1>, to znaczy, że (−1)
należy do zbioru A oraz do zbioru B. Zatem licząc B\A od zbioru B musisz odjąć (−1), gdyż
należy ona do A
16 sty 13:26
nn: Dokładne polecenie to Wiedząc, że A∪B=(−∞, 5) oraz A∩B=<−1,1> wyznacz przedział B\A. Rozważ dwa
przypadki.
Chodzi mi w drugim przypadku
B\A=(−∞,−1) dlaczego przedział jest prawostronnie otwarty?
16 sty 14:15
Aruseq: To właśnie dlatego jak napisałem wyżej
16 sty 14:42
nn: A czym tutaj jest A, a czym B?
16 sty 15:41
nn: Np. A∪B= (2,3), 2 to A, 3 to B?
16 sty 16:04
Aruseq: Nie. A i B to są zbiory. Odpal sobie jakiś film na youtubie o działaniach na zbiorach, tam
będziesz miał to wytłumaczone
16 sty 16:47
nn: Nie ogarniam tych nawiasów kółko zamalowane, a gościu mówi nawias na odwrót. Normalnie nauka
Chińskiego.
16 sty 17:54
Jolanta: Poczytaj od 13 stycznia godz 18:18
18 sty 20:39
Jolanta: Poczytaj od 13 stycznia godz 18:18
18 sty 20:39