Wyznacz wartość wyrażenia U{4b^2 - 4ab}{u{1}{5}a^2 + b^2}
rega: Dla pewnych niezerowych liczb rzeczywistych a i b , takich że a*b<0 oraz b>0 , spełniony
| | b2 | | 4b2 − 4ab | |
jest warunek a + 2b= 15 |
| . Wyznacz wartość wyrażenia |
| . |
| | a | | 15a2 + b2 | |
Nie byłam nigdy na rozszerzeniu, dlatego poproszę o jak najprostszą odpowiedź
ABC: | | b2 | |
a+2b=15 |
| |*a a≠0 z założeń |
| | a | |
a
2+2ab=15b
2 | +b
2
a
2+2ab+b
2=16b
2
(a+b)
2=(4b)
2
a+b=4b lub a+b=−4b
a=3b lub a=−5b , z uwagi na założenia a=−5b
teraz podstaw sobie i oblicz, bo nie widzę jaki ułamek jest przed a
2 w mianowniku , czy