Całka
ANia: ∫√3sin2x+1dx
12 sty 07:22
. :
Skąd masz taką calke do policzenia? W jakiś sposób ona powstała?
12 sty 08:19
ANia: Tką mam policzyć na zaliczenie
otrzymałam ją po przekształceniu
Proszę o pomoc bo próbowałam na wszelkie sposoby
∫√16sin2x+4cos2xdx
12 sty 08:24
. :
To pisz do prowadzącego zajęcia czy aby na pewno tak ma wyglądać ta całka która masz policzyc
12 sty 08:57
ANia: Ok.
Dziękuję za zainteresowanie
12 sty 09:37
ANia: Całka oznaczona na dole pi u góry 2pi
∫√16sin2 t +4 cos2 t dt
12 sty 11:40
ABC:
a co ty miałaś policzyć? długość jakiegoś łuku, objętość bryły obrotowej?
12 sty 15:16
ANia: długość łuku
x=4cost
y=2sint
t od pi do 2pi
12 sty 16:09
ANia: Próbowałam przez podstawienia
tgt=u
dt=du1+u2
sin2t = u21+u2
ale kolejna całka też jest trudna do obliczenia, z którą nie radzi sobie kalkulator
12 sty 16:25
chichi:
to jest całka eliptyczna, poczytaj w necie
12 sty 16:46
ABC:
no niestety wykładowca dał ci połowę obwodu elipsy o osiach 4 i 2
ile miejsc po przecinku kazał ci podać w odpowiedzi?
12 sty 17:18
ANia: Nie podała ile miejsc po przecinku
12 sty 19:26
ABC:
kiedyś zajmowałem się aproksymacją całek eliptycznych troszkę się na tym znam
możesz zrobić tak osie elipsy a=4 b=2
| | a−b | | 1 | |
obliczasz h=( |
| )2= |
| |
| | a+b | | 9 | |
teraz jest taki szereg nieskończony Gaussa−Kummera na obwód elipsy, urwę go na 6 potędze:
| | h | | h2 | | h3 | | 25h4 | | 49h5 | | 441h6 | |
π(a+b)[1+ |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| ] |
| | 4 | | 64 | | 256 | | 16384 | | 65536 | | 1048576 | |
oblicz to dla tych a,b,h i wynik podziel przez 2 , nie wiem ilocyfrowe ona ma tablice całek
eliptycznych ale powinno wystarczyć
12 sty 19:50
Do ABC: Proszę jeszcze raz popatrzeć do ANia
12 sty 23:10
ABC:
górna połowa
i masz taką całkę jak trzeba
13 sty 07:16
Mariusz:
A to jest dość przydatna całka pozwala obliczyć przybliżone odległości na Ziemi
(Spłaszczona elipsoida obrotowa o a=6378 i b=6357 jest dość dobrym przybliżeniem geoidy
czyli modelu Ziemi)
Całka ta pozwala też obliczyć orbity niektórych planet
(Orbity planet Układu Słonecznego są elipsami)
x = a cos(t)
y = b sin(t)
L = ∫
t1t2√(−asin(t))2+(bcos(t))2dt
L = ∫
t1t2√a2sin2(t)+b2cos2(t)dt
L = ∫
t1t2√a2sin2(t)+b2(1−sin2(t))dt
L = ∫
t1t2√a2sin2(t)+b2−b2sin2(t)dt
L = ∫
t1t2√b2−(b2−a2)sin2(t)dt
L = ∫
t1t2√b2−b2ε2sin2(t)dt
L = b∫
t1t2√1−ε2sin2(t)dt
| | | |
√1−ε2sin2(t)=∑n=0∞(−1)n | ε2nsin2n(t) |
| | |
| | | |
L = b∫t1t2∑n=0∞(−1)n | ε2nsin2n(t)dt |
| | |
| | | |
L = b(∑n=0∞∫t1t2(−1)n | ε2nsin2n(t))dt |
| | |
∫sin
2n(t)dt = ∫sin(t)sin
2n−1(t)dt
∫sin
2n(t)dt = −cos(t)sin
2n−1(t) − ∫(2n−1)(−cos(t))sin
2n−2(t)cos(t)dt
∫sin
2n(t)dt = −cos(t)sin
2n−1(t) + (2n−1)∫sin
2n−2(t)cos
2(t)dt
∫sin
2n(t)dt = −cos(t)sin
2n−1(t) + (2n−1)∫sin
2n−2(t)(1−sin
2(t))dt
∫sin
2n(t)dt = −cos(t)sin
2n−1(t) + (2n−1)∫sin
2n−2(t)dt − (2n−1)∫sin
2n(t)dt
(1+(2n−1))∫sin
2n(t)dt = −cos(t)sin
2n−1(t) + (2n−1)∫sin
2n−2(t)dt
2n∫sin
2n(t)dt = −cos(t)sin
2n−1(t) + (2n−1)∫sin
2n−2(t)dt
| | 1 | | 2n−1 | |
∫sin2n(t)dt = − |
| cos(t)sin2n−1(t) + |
| ∫sin2n−2(t)dt |
| | 2n | | 2n | |
∫
t1t2sin
2n(t)dt =
| | 1 | | 1 | |
(− |
| cos(t2)sin2n−1(t2))−(− |
| cos(t1)sin2n−1(t1)) |
| | 2n | | 2n | |
| | 2n−1 | |
+ |
| ∫t1t2sin2n−2(t)dt |
| | 2n | |
∫
t1t2 1 dt = t
2 − t
1
Dla ćwiartki elipsy ten wzór redukcyjny się upraszcza do
| | 2n−1 | |
∫0π/2sin2n(t)dt = |
| ∫0π/2sin2n−2(t)dt |
| | 2n | |
| | 2k−1 | π | |
∫0π/2sin2n(t)dt = ∏k=1n |
|
| |
| | 2k | 2 | |
Jeżeli przyjmiemy że liczymy długość ćwiartki elipsy to dostaniemy
| | | |
L = b(∑n=0∞∫0π/2 | ε2nsin2n(t))dt |
| | |
| | | | 2k−1 | π | |
L = b(∑n=0∞ | ε2n∏k=1n |
|
| ) |
| | | 2k | 2 | |
| | πb | | | | 2k−1 | |
L= |
| (∑n=0∞(−1)n | ∏k=1n |
| ε2n) |
| | 2 | | | 2k | |
| | 2k−1 | | 1*3*5*7*..*(2n−1) | |
∏k=1n |
| = |
| |
| | 2k | | 2n*n! | |
| | 2k−1 | | 1*3*5*7*..*(2n−1)*2*4*6*..*2n | |
∏k=1n |
| = |
| |
| | 2k | | 2n n! *2*4*6*..*2n | |
| | 2k−1 | | (2n)! | |
∏k=1n |
| = |
| |
| | 2k | | 4n*(n!)2 | |
| | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ( |
| −1)*( |
| −2)...*( |
| −(n−1) | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| |
= |
| |
| | n! | |
| | 1*(−1)(−3)(−5)*..*(−(2n−3)) | |
(−1)nε2n = |
| |
| | 2n*n! | |
| | 1*(1)(3)(5)*..*((2n−3)) | |
(−1)nε2n =(−1)n−1 |
| |
| | 2n*n! | |
| | 1*(1)(3)(5)*..*(2n−3)(2n−1)*2*4*6*...*(2n−2)*(2n−1)*2n | |
− |
| |
| | 2n*n!*2*4*6*...*(2n−2)*(2n−1)*2n | |
| | (2n)! | |
ε2n = |
| |
| | 4n(n!)2(1−2n) | |
| | πb | | (2n)! | | (2n)! | |
L= |
| (∑n=0∞ |
| |
| ε2n) |
| | 2 | | 4n(n!)2(1−2n) | | 4n*(n!)2 | |
| | πb | | ((2n)!)2 | |
L = |
| (∑n=0∞ |
| )ε2n |
| | 2 | | 16n(1−2n)(n!)2 | |
| | πb | | | | 1 | |
L = |
| (∑n=0∞ ( | ))2 |
| ε2n) |
| | 2 | | | 16n(1−2n) | |
Tutaj będą dwie takie ćwiartki
Coś chyba wyszło nie tak bo jak sprawdzałem w programach CAS
to pokazywały jakieś funkcje hipergeometryczne
14 sty 04:39
Mariusz:
I oczywiście literówka w przedostatniej linijce obliczeń
| | πb | | ((2n)!)2 | |
L = |
| (∑n=0∞ |
| ε2n) |
| | 2 | | 16n(1−2n)(n!)4 | |
14 sty 05:13