Wyrażenia
kaszojadka: Które wyrażenie jest fałszywe?
a)
√(3√64)3+√49−(√5)2=
√66
b)
√72*116=7*11
3
c)
3√√4−√100=−2
11 sty 20:32
chichi:
proszę naprawić polecenie, wtedy poprawna będzie odp. (a)
11 sty 20:52
kaszojadka: ? gdzie jest błąd?
11 sty 20:53
chichi:
która równość jest prawdziwa? − tak powinno brzmieć polecenie. my mamy tutaj określić
prawdziwość relacji równości pomiędzy wyrażeniami, to już nie jest wyrażenie...
11 sty 21:06
kaszojadka: ok

nie ja układałam to polecenie
11 sty 21:08
kaszojadka: dziękuję cziczi
11 sty 21:09
kaszojadka: a dlaczego odpowiedź a?
pewnie tutaj jest błąd −(√5)2 ale nie rozumiem dlaczego
11 sty 21:13
Jolanta:
√64+2=√66
√9−5=2 √9−p[52}
11 sty 21:32
Jolanta: B,c,d na pewno są prawdziwe Jeśli chodzi o a to co jest pod pierwiastkiem samo 49 czy 49− ten
pierwiastek z 5
20 lut 21:55
Jolanta: Jezeli tylko 49 to jest prawdziwe w drugim przypadku fałszywe Będzie pod pierwiastkiem 49−5
czyli
Będzie pierwiastek z 44
20 lut 22:10
chichi:
niestety edytor zawodzi w takich sytuacjach, ale wtedy nie było by poprawnej odp.
20 lut 22:11