szescian pierwiastkow
asia: dla j
16/m2 * x2 −6mx + m2 = 0
dla jakiego m rownanie ma 2 rozne rozwiazania ktorego jedno jest szescianem drugiego.
Jak za pomoca wzorow vieta zapisac to ze jedno jest szescianem drugiego? i czy ma znaczenie czy
x1 jest szescianem x2 czy x2 jest szescianem x1?
11 sty 20:17
wredulus_pospolitus:
mamy więc mieć dwa rozwiązania: x
1 i x
2 oraz x
1 = x
23
x
1*x
2 = x
24
x
1 + x
2 = x
2*(1 + x
22)
oraz oczywiście: W(x
2) = 0
więc mamy:
| m4 | | m | |
| = x24 −−−> x2 = ± |
| |
| 16 | | 2 | |
| | 16 | | 6 | |
W(x2) = |
| − |
| m2 + m2 = 0 −−−> 4 − 2m2 = 0 −−−> m = ±√2 |
| | 4 | | 2 | |
| | 16 | | 6 | |
W(x2) = |
| + |
| m2 + m2 = 0 −−−> 4 + 4m2 = 0 −−−> brak rozwiązań |
| | 4 | | 2 | |
| | 16 | |
W(x) = |
| x2 ± 6√2x + 2 −−−> W(x) = 8x2 ± 6√2x + 2 |
| | 2 | |
I sprawdzasz czy dla których 'm' będzie spełniony warunek
11 sty 21:18
Asia: x1*x2 = x24
x1 + x2 = x2*(1 + x22)
oraz oczywiście: W(x2) = 0
Ale skąd ty to wziąłeś
11 sty 21:40
wredulus_pospolitus:
skoro x
1 = x
23 ... no to x
1*x
2 = x
23*x
2 = x
24 tak

tak
x
1 +x
2 = ... podobnie
natomiast skoro x
2 ma być rozwiązaniem ... to dla wielomianu W(x) zachodzi W(x
2) = 0
11 sty 21:41
wredulus_pospolitus:
a jakbyśmy chcieli TYLKO ze wzorów Viete'a skorzystać to:
| | m4 | | m | |
x1*x2 = x24 = |
| −−−> x2 = ± |
| |
| | 16 | | 2 | |
| | 6 | |
x1+x2 = x2(1+x22) = |
| m3 |
| | 16 | |
układ dwóch równań z dwoma równaniami ... rozwiązujesz
11 sty 21:43
asia: a czemu musimy oba ta rownania uwzgledniac zeby bylo ze jeden to szescian drugiego
x1*x2 i x1+x2
13 sty 14:29
. :
Zauważ że drugiego wzoru Viete'a w pierwszym rozwiązaniu nawet nie brałem pod uwagę.
13 sty 16:02