proszę o rozwiązanie
anna: podstawą ostrosłupa jest kwadrat a spodek wysokości ostrosłupa jest jest jednym z wierzchołków
tego kwadratu Suma pól powierzchni dwóch ścian bocznych o większym polu jest dwa razy większa
od sumy powierzchni pozostałych ścian bocznych Wiedząc że objętość tego ostrosłupa
jest równa 81 √3 oblicz
a) długość krawędzi podstawy
b) długość najdłuższej krawędzi tego ostrosłupa
11 sty 19:18
anna: ja obliczyłam
81√3 = 13a2 *h
243√3 = a2 *h
nie wiem jak zapisać : Suma pól powierzchni dwóch ścian bocznych o większym polu jest
dwa razy większa od sumy powierzchni pozostałych ścian bocznych
wiem że dwie ściany są trójkątami prostokątnymi 2*( P1 + P2 ) = P3 +P4
11 sty 21:18
Jolanta: | | a*H | |
te dwa trójkąty mniejsze maja P= |
| *2 |
| | 2 | |
| | a*√a2+H2 | |
Pozostałe mają przyprostokątne a i √a2+H2 P1= |
| *2 |
| | 2 | |
2*P=P
1
2H=
√a2+H2
4h
2=a
2+H
2
3H
2=a
2
9=a
11 sty 23:19
Mila:

Dołączam rysunek do obliczeń
Jolanty
1)
V= 81
√3
a
2H=243
√3
2)
| | p*a | | a*H | |
2( |
| )=2*[2* |
| ]⇔p*a=2aH |
| | 2 | | 2 | |
p=2H⇔α=30
o
a=9
11 sty 23:52
anna: dziękuję bardzo
12 sty 06:12