Ciąg arytmetyczny
Aguś : Ciąg arytmetyczny (an) ma dwanaście wyrazów, których suma jest równa 168.
Różnica a1 − a12 wynosi 22.
Wyznacz wzór ogólny ciągu (an).
11 sty 18:37
Aguś : Różnica a1 − a12 wynosi 22.
11 sty 18:38
chichi:
| | a1 + a12 | |
(1) S12 = |
| *12 = 168 |
| | 2 | |
(2) a
1 − a
12 = 22
jakiej natury jest problem?
11 sty 21:03
Jolanta: a
n=a
1+(n−1)*r
a
12=a
1+11r
a
1−a
12=a
1−a
1−11r
22=−11r
r=−2
168=(2a
1−22)*6
28=2a
1−22
50=2a
1
a
1=25
a
n=25+(n−1)(−2)
a
n=−2n+27
11 sty 21:23
Aguś: Dziękuję, też mi tak wyszło.
11 sty 22:23
Jolanta:
11 sty 22:25