zadanie z parametre,m
ricky stonwell: wyznacz wszystkie wartości m lda ktorych trojmian kwadratowy
4x2 −2(m+1)x + m
ma 2 rozne pierwiastki spelniajace warunki
x1 =/= 0 x2 =/= 0
x1 + x2 ≤ 1/x1 + 1/x2
i wiem ze delta > 0 i trzeba to przekształcic ładnie x1 + x2 ≤ 1/x1 + 1/x2 i z tego wychodzi
ze m
𝑚 ≠ 1 oraz 𝑚 ∈ (−∞; −1] ∪ (0; 4] ale jak tu zrobić zeby x1 i x2 nie byly zero?
jak liczylem po prostu ze wzoru na x1 x2 to mi wyszlo x1 = m/2 oraz x2 = 1/2
czyli co po prostu tego 0 i 1/2? Czy może ktoś sprawdzić?
11 sty 17:55
chichi:
gdyby choć jeden z nich byłby 0, to przecież musiałoby x
1x
2 = 0, no to masz x
1x
2 ≠ 0
11 sty 18:08
ricky stonwell: no jeden z nich ale oba maja byc rozne wiec to nie wyklucza przypadku x1 = 0 x2 = np 3
11 sty 18:54
chichi:
bzdury piszesz takie, że szok... uzasadnij dlaczego nie wyklucza
11 sty 19:24
Jolanta: 1)Δ>0
m
2−2m+1>0
m∊(−
∞,1) u(1,
∞)
| (m+1)m | | (−2m−2)*2 | |
| + |
| ≤0 |
| 2m | | 2m | |
| m2−3m−4 | |
| ≤0 m≠0 w liczniku Δ=25 m1=−1 m2=4 |
| 2m | |
co dalej ?
11 sty 21:11
Jolanta:

(m+1)(m−4)*2m≤0
m∊(−
∞−1> v(0;4>
uwzgledniajac poprzednie warunki dla m
m∊(−
∞−1>v(0;1)v(1;4>
11 sty 22:12