zadanie z treścią
vv: Po zmodernizowaniu linii kolejowych przeciętna prędkość pociągów ekspresowych kursujących na
400−kilometrowej trasie wzrosła o 20 km/godz, a czas podróży skrócił się o godzinę. Oblicz, z
jaką średnia prędkością jeżdżą obecnie pociągi ekspresowe na tej trasie.
Obliczyłam to układem równań i wyszło mi 80 km/h ale nie wiem, czy to jest ostateczny wynik,
czy do tego muszę jeszcze dodać 20 i będzie 100 km/h?
11 sty 15:00
ABC:
to można jednym równaniem zrobić , jeżeli x −nowa prędkość, x>0 to
x
2−20x=8000
x
2−20x+100=8100
(x−10)
2=90
2 i x>0 , stąd x−10=90 , x=100
11 sty 16:35