Nierownosc
Sectus: Pomoze mi ktos dokonczyc rozwiazac taka nierownosc?
t4>2t3 − 1
9 sty 21:17
Maciess: t4−2t3+1 > 0
Rozkładamy wielomian po lewej. Zauważ że 1 jest pierwiastkiem. Można podzielić przez (t−1) i
będzie do rozłozenia wielomian stopnia 3. Do niego mozesz sobie poguglowac wzory
Cardano, bo pewnie wyjdzie cos z niewygodnego.
9 sty 21:48
Jolanta: t3−t2−t−1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
t4−2t3+1 : (t−1)
− t4 +t3
−−−−−−−−−−−−−−−
−t3+1
t3−t2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−t2+1
t2−t
−−−−−−−−−−−−−
−t+1
t−1
−−−−−−−
t3−t2−t−1>0
t2(t−1)−(t−1) >0
(t2−1)(t−1)>0
(t+1)(t−1)(t−1)>0
t=1 t=−1 pierwiastek podwójny
zaznaczamy na osi pierwiastki zaczynamy rysowac wykres od prawej strony z góry od pierwiastków
o krotności parzystej wykres odbija się
9 sty 23:46
Jolanta:

oj z pierwszego nawiasu oczywiście t=−1 t=1 podwójny
odp t∊(1−1 1)u (1,
∞)
9 sty 23:51
chichi:
@
Jola przecież Ty rozwiązujesz kompletnie inny przykład, nie wiem czy chciałaś pokazać na
innym przykładzie jak się to robi, czy źle przepisałaś
9 sty 23:54
Jolanta: Nie powinnam robic ,same błedy
t4−2t3+1>0
((t−1)(t+1)(t−1)(t−1)>0
t=1 pierwiastek trzykrotny czyli wykres przechodzi przez 1
9 sty 23:58
chichi:
t
4 − 2t
3 + 1 = (t − 1)(t
3 − t
2 − t − 1)
wielomian z drugiego nawiasu ma brzydki pierwiastek niewymierny, jak go znaleźć napisał
@
Maciess
10 sty 00:04
Jolanta:

t∊(−
∞ −1) v(1,
∞)
mam nadzieje,ze dobrze
10 sty 00:04
Jolanta: kurcze nie powinna sie tluc po nocach A tak mi sie ladnie ten minusik usunął
10 sty 00:07
Jolanta: Dzięki chichi Szczerze mówiac nie czytałam co napisał.zobaczyłam zadanie i zaczęłam liczyc
10 sty 00:11