Rozwiąż równania liczby zespolone
4A4B: Rozwiąż równania liczby zespolone
1) z3+2iz2−6z+12i3=0
2) z2−2z−3zi+3i−i=0
9 sty 18:07
4A4B: Rozwiąż równania liczby zespolone
1) z3+2iz2+6z−12i3=0
2) z2−2z−3zi+3i−i=0
9 sty 18:11
4A4B: poprawione przykłady
9 sty 18:12
Mila:
z3+2iz2+6z−12i3=0, i3=−i
z2(z+2i)+6i(z−2i3)=0
z2(z+2i)+6i*(z+2i)=0
(z+2i)(z2+6i)=0
z+2i=0 lub z2+6i=0
z=−2i lub z2=−6i
z2=3*(−2i)⇔z2=3*(1−i)2
z=√3(1−i) lub z=−√3(1−i)
===================
W tym drugim równaniu jest chyba inny zapis, sprawdź.
9 sty 20:04
4A4B: 2) z2−2z−3zi+3i−1=0
9 sty 20:51