wyrazenie modularne, co zrobiłem zle ?
marc: 2077 mod 217 =
(2073)2 * 207 = (1000)2 * 207 = (174)2 * 207 = 30 276 * 207 = 113 * 207 = 23391 = 172
Bardzo prosze o pomoc
9 sty 17:39
marc: Wedlug klucza ma wyjsc 11
9 sty 17:44
wredulus_pospolitus:
nie (
+1000)
2 tylko (
−1000)
2
ponieważ 207 (mod 217) ≡ −10 (mod 217)
9 sty 17:50
marc: −10002 * 207 = −1722 * 207 = 29584 * 207 = 72 * 207 = 14904 = 148
dzieki wredulus, tylko zastanawiam sie co znowo zrobiłem zle
9 sty 18:01
wredulus_pospolitus:
błagam −−− nawiasy

druga sprawa −−−> −1000 (mod 217) ≡ − 868 −
132 (mod 217) ≡
−132 (mod 217)
poza tym −−−−− jak bym raczej zrobił −1000 (mod 217) ≡ 85 (mod 217)
9 sty 18:14
marc: dzięki, sorry za nawiasy
(−1000)2 mod 217 * 207 = 17 598 = 28
Nie wiem dlaczego mi to nie wychodzi, rozumialem temat ale na dzisiaj mi się już chyba myli
wszystko.
Mogę prosić o pomoc z rozwiązaniem?
9 sty 18:58
Mila:
Wydaje mi się, że jesteś zestresowany i popełniasz błędy rachunkowe.
1)
2072=(−10)2 (mod217)=100(mod217)
2073≡20700(mod217)=85(mod217) bo 20700=95*217+85
2074≡1002(mod217)=10000(mod217)≡18 (mod217) bo 10000=46*217+18
========================
2077=85*18(mod217)=1530(mod217)≡11(mod217)
1530=7*217+11
2) Może miałeś na wykładzie inne metody podane?
np. Chińskie tw. o resztach, może byłyby mniej kłopotliwe rachunki.
9 sty 19:15
marc: Dziękuję
oj niestety nie miałem tego twierdzenia
Jedyne wykorzystywane w tego typu rachunkach to teorie Eulera
9 sty 19:17