Ciągi liczbowe: przykłady i sposoby określania ciągu
Madzia: Napisz wzór na n−ty wyraz ciągu (a
n), którego suma n początkowych wyrazów określona jest
wzorem:
i zaczęłam tak:
a
n=S
n − S
n−1
więc:
| | n+1 | | n−1+1 | | n+1 | | n | |
an= |
| − |
| = |
| − |
| |
| | n+2 | | n−1+2 | | n+2 | | n+1 | |
i w tym miejscu prosiłabym o pomoc(podpowiedź) bo nie wiem czo z tym dalej zrobić
czy należy to pomnożyć na krzyż
czy sprowadzić do wspólnego mianownika?
| | 1 | |
aby wynik końcowy był an= |
| ? |
| | (n+1)(n+2) | |
(taki jest w odpowiedziach)
Madzia: aha mam jeszcze jedno małe pytanko:
jak się ma obliczyć sumę a
10 + a
11+ a
12 + ... + a
20 wyrazów ciągu określonego jakimś
tam wzorem to dlaczego ma być S
20 − S
9 
a nie S
20 − S
10