Rozwiaz nastepujacy uklad kongruencji
atom96: Rozwiaz nastepujacy uklad kongruencji
Hej, ma ktoś jakieś pomysły jak to rozwiązać ?
Probowalem to wyliczac metoda przeciwnych wspolczynnikow, ale wydaje mi sie ze ciezko z tego
wyliczyc y
17𝑥 − 19𝑦 ≡ 18 mod 59
23𝑥 + 28𝑦 ≡ 37 mod 59
17𝑥 − 19𝑦 ≡ 18 mod 59 (* 23)
23𝑥 + 28𝑦 ≡ 37 mod 59 (* 17)
−913y ≡ −215 mod 59
9 sty 15:37
Mila:
−913y ≡ −215 mod 59 /*(−1)
913y=215(mod59)
913=59*15+28
215=59*3+38
⇔28y=38(mod59)/ *19
Liczba 19− odwrotna do 28 w Z59 −algorytm Euklidesa
1y=722(mod59) [722=59*12+14]
y=14(mod59)
17𝑥 − 19𝑦 ≡ 18 mod 59 (* 28)
23𝑥 + 28𝑦 ≡ 37 mod 59 (* 19)
dalej w podobny sposób, albo oblicz x i podstawienie do II równania
9 sty 18:29