jak to rozwiązać ??
oki: 3. Dana jest liczba a, gdzie a=(k−1)k(k+1), gdzie k należy do C. Wykaż że jeśli k jest liczbą
nieparzystą,
to liczba a jest podzielna przez 24.
Żeby liczba a była podzielna przez 24 to musi być podzielna przez 3 i 8.
Podzielność przez 3 mam bo wśród kolejnych liczb całkowitych jedna jest podzielna przez 3.
Podzielność przez 2 też mam bo co najmniej jedna liczba jest podzielna przez 2
Nie wiem jak wykombinować podzielność przez 8
9 sty 14:01
Mietek z fabryki żyletek: jeśli k nieparzyste, to k−1, k+1 parzyste, więc jedna z nich dzieli się przez 4 bo to są dwie
kolejne parzyste
9 sty 14:14
oki: to że a dzieli się przez 2 i 4 nie świadczy o tym, że a dzieli się przez 8 bo 4 też dzieli się
przez 2 i 4
9 sty 14:15
Franek z fabryki szklanek: jedna z tych liczb dzieli się przez 2 a druga przez 4 , więc ich iloczyn dzieli się przez 8
na przykład 4*6=24, 6*8=48 ,8*10=80
9 sty 14:24
oki: Dziękuję za pomoc
9 sty 15:06