kombinatoryka, zliczanie, zadania
d96: Hej, pomoze ktos prosze z tymi zadaniami?
1.
Ile liczb w przedziale [538, 4055] jest podzielnych przez co najmniej jedną z liczb 5, 14 i 26.
Odpowiedź:
2. Ile jest różnych liczb sześciocyfrowych zapisanych w systemie czternastkowym takich, że:
wszystkie cyfry są różne i liczba jest parzysta,
Odp:
wszystkie cyfry są różne i w zapisie występuje przynajmniej jedna cyfra "2",
Odp:
suma cyfry trzeciej i szóstej jest równa 19.
Odp:
3.
Rudolf ma za zadanie wybrać grupę reniferów, które pociągną sanie Mikołaja. W stadzie jest 4
przodowników, 8 siłaczy oraz 15 pomocników i każdy z reniferów ma inne imię. Do zaprzęgu
trzeba wybrać zaprzęg złożony z 8 reniferów.
Na ile sposobów Rudolf może ustalić skład zaprzęgu, jeżeli:
specjalizacje reniferów i ich kolejność w zaprzęgu nie mają znaczenia,
Odp:
w zaprzęgu mają być dwaj przodownicy i co najmniej 5 siłaczy, ale ich kolejność w zaprzęgu nie
jest istotna,
Odp:
układ reniferów w zaprzęgu jest istotny i w pierwszej parze ma być dokładnie dwóch
przodowników, w drugiej 2 pomocników, a w trzeciej i czwartej 4 siłaczy?
Odp:
Rudolf chce także policzyć ile różnych rozkładów 8 reniferów pomiędzy trzy specjalności może
się zdarzyć, jeżeli nie ważne jest, które dokładnie renifery będą reprezentować poszczególne
kategorie, a jedynie to, ilu będzie reprezentantów każdej z nich, przy czym każda z grup ma
być reprezentowana przez co najmniej dwóch reniferów.
Odp:
4.
Kryspin pracuje nad szczepionką na wirusa, w którego kodzie genetycznym pojawiają się
rybonukleiny, które można roboczo oznaczyć literami A, B, C i D, przy czym odpowiednio A, B i
C występują 3, 4 i 3 razy częściej niż D. Ile różnych sekwencji tych związków o długości 11
musi rozważyć Kryspin jeżeli:
każda z rybonuklein może wystąpić dowolną liczbę razy,
Odp:
każda z rybonuklein może wystąpić z taką samą częstotliwością, z jaką występuje w kodzie
genetycznym wirusa,
Odp:
rybonukleiny B i C mogą występować zamiennie w kodzie szczepionki, ale tylko w miejscach, w
których w kodzie wirusa pojawiają się rybonukleiny D i A, zaś rybonukleiny D i A mogą
występować zamiennie w kodzie sczepionki, ale tylko w miesjcach, w których w kodzie wirusa
pojawiaja się rybonukleiny B i C,
Odp:
kolejność rybonuklein w szczepionce nie jest istotna, ważna jest tylko liczba poszczególnych
rybonuklein, przy czym minimalna liczba rybonuklein A i D to odpowiednio 3 i 2?
Odp:
9 sty 13:05
getin:
Zad. 1
Ogólnie w przedziale <538; 4055> jest 3518 liczb, bo 4055−537 = 3518
A
5 − liczby podzielne przez 5
A
14 − liczby podzielne przez 14
A
26 − liczby podzielne przez 26
A
5,14 − liczby podzielne przez 5 i 14
A
5,26 − liczby podzielne przez 5 i 26
A
14,26 − liczby podzielne przez 14 i 26
A
5,14,26 − liczby podzielne przez 5, 14 i 26
NWW(5,14)=70
NWW(5,26)=130
NWW(14,26)=182
NWW(5,14,26)=910
W przedziale <538; 4055> :
| | 4055−535 | |
są 704 liczby podzielne przez 5, bo |
| = 704 |
| | 5 | |
| | 4046−532 | |
jest 251 liczb podzielnych przez 14, bo |
| = 251 |
| | 14 | |
| | 4030−520 | |
jest 135 liczb podzielnych przez 26, bo |
| = 135 |
| | 26 | |
| | 3990−490 | |
jest 50 liczb podzielnych przez NWW(5,14)=70, bo |
| = 50 |
| | 70 | |
| | 4030−520 | |
jest 27 liczb podzielnych przez NWW(5,26)=130, bo |
| = 27 |
| | 130 | |
jest 20 liczb podzielnych przez NWW(14,14)=182. Są to:
546, 728, 910, 1092, 1274, 1456, 1638, 1820, 2002, 2184,
2366, 2548, 2730, 2912, 3094, 3276, 3458, 3640, 3822, 4004.
są 4 liczby podzielne przez NWW(5,14,26)=910. Są to:
910, 1820, 2730, 3640.
Odp. 704+251+135 − (50+27+20) + 4 =
997
9 sty 13:28
d96: Bardzo dziekuje! Pomoze ktos z pozostalymi ? Wiem, ze prosze o zbyt wiele
9 sty 15:38
sezonGrewczy: pozdro dla wariatuw z UE
10 sty 15:27
getin:
i USA
10 lut 17:59