Hejka, mam do rozwiazania taki quiz z rekurencji, pomozecie prosze?
d96: Wyznacz rozwiązanie następującej rekurencji:
sn+1=4sn+12sn−1
jeżeli s0=−6 oraz s1=−20.
Pierwiastki równania charakterystycznego uporządkuj rosnąco.
RORJ: C1⋅( tutaj odp)n+C2⋅(tutaj odp )n
RRJ: tutaj odp ⋅( tutaj odp)n+ tutaj odpowiedz ⋅(tutaj odp )n
W miejscach "tutaj odp" mam wstawić liczby
9 sty 13:02
ajax:
sn+1=4sn+12sn−1
jeżeli s0=−6 oraz s1=−20.
1)
Równanie charakterystyczne:
x2−4x−12=0
Δ=16+48=64
x1=−2, x2=6
2)
RORJ:
sn=C1*(−2)n+C2*6n
3)
RJR:
s0=−6=C1*(−2)0+C2*60
s1=−20=C1*(−2)1+C2*61
======rozwiąż układ równań napisz postać ciągu
sn=...
9 sty 15:35