23^8^8^8 111 mod 72
d96: Rozwiaz nastepujace wyrazenie
Hejka, mam problem z tym zadaniem z kolokwium próbnego. Macie jakies pomysly ?
23888 111 mod 72
9 sty 12:51
d96: Przepraszam ma byc,
23 888111 mod 72 i wynik ma wyjsc 71
9 sty 14:10
d96: 23 są względnie pierwsze z 72
72 = 23* 32
fi(72) = 24
2324 = 1 mod 72
dalej nie wiem niestety co zrobić z tak duza liczba jak 888111
9 sty 14:43
ajax:
Podpowiedź:
Np.
Funkcja Eulera
φ(72)=24
2324=1(mod 72)
i dalej samodzielnie
9 sty 14:50
d96: To samo napisalem wyzej, ale nie mam pomyslow jak to zrobic
9 sty 14:52
ajax:
Podpowiedź
888111=24*37004+15
23888111=(2324)37004*2315 mod 72
9 sty 14:55
ajax:
Teraz pozostaje do policzenia
2315 mod 72
1) liczysz kolejno potęgi
albo
Chińskie twierdzenie o resztach?
9 sty 15:17
d96: (23
3)
4 * 23
3 = 12167
4 * 12167 = 71
4 * 71 = (−1) mod 72 * (−1) = −1 mod 72 = 71
dobrze ?
9 sty 15:28
d96: (2324)37004 oczywiście było jedynką
9 sty 15:30
ajax:
Trochę się pomęczyłeś, dobrze.
15:30 tak.
Co Chińskim t. o resztach? Było?
9 sty 15:42