Granica z ciągu z n + ln n w mianowniku
Poston: Dlaczego granica z ciągu 1/(n+ln n) przy n −> Infinity jest równa 1?
9 sty 12:34
getin:
| | 1 | |
Jeśli chodzi o limn→∞ |
| , to granicą jest 0 |
| | n+ln n | |
9 sty 12:52
Poston: Jeżeli w liczniku byłoby n to jest zbieżne do 1. Daleczego?
9 sty 13:00
getin:
Reguła de l'Hospitala
| | n | | ∞ | |
limn→∞ |
| daje symbol nieoznaczony |
| dlatego można zastosować tę regułę: |
| | n+ln n | | ∞ | |
| | n | | 1 | | 1 | |
limn→∞ |
| = limn→∞ |
| = |
| = 1 |
| | n+ln n | | | | 1+0 | |
9 sty 13:04
Poston: A jak zamieniłeś ten ln n?
9 sty 13:17
getin:
| | 1 | |
Zamieniłem ln n na jego pochodną czyli na |
| |
| | n | |
9 sty 13:29
Poston: Dziękuję
10 sty 11:28