Liczby zespolone
Zbyszko: Niech z bedzie liczba zespolona. Wykazac, ze istnieje taka liczba zespolona w, ze
|w|=1 oraz w*z=|z|
w=k+mj
z=a+bj, gdzie a,b,k,m to liczby rzeczywiste
Podstawiam to powyzszych rownan, lecz nie widzę rozwiązania. Prosze o pomoc
9 sty 11:09
Fałszywy 6-latek: a tam nie miało być przypadkiem w*|z|=z ?
| | z | |
bo jeśli tak to przyjmujesz w= |
| dla z≠0, w=1 dla z=0 i wszystko ok |
| | |z| | |
9 sty 11:34
jc: Nie ma znaczenia. Jeśli z≠0, to w=|z|/z, inaczej j.w.
9 sty 11:46
Zbyszko: dzienx za pomoc
9 sty 13:06