dowód
lajner: Wykaż, że dla każdej liczby naturalnej n wyrażenie
(n2+n)(n2+2)
jest podzielne przez 6.
8 sty 19:11
chichi:
(1)
podzielność przez 2:
w = n(n+1)(n
2+2)
2 | n(n+1)
bo iloczyn 2 kolejnych liczb naturalnych, zatem 2 | w.
(2)
podzielność przez 3:
w = (n
2+n)(n
2+2) = n(n+1)(n
2+2) = n(n+1)(n
2−1+3) = n(n+1)[(n−1)(n+1)+3] =
= (n+1)[(n−1)n(n+1)+3n]
I. 3 | (n−1)n(n+1)
bo iloczyn 3 kolejnych liczb naturalnych.
II. 3 | 3n
zatem 3 | [(n−1)n(n+1)+3n], więc 3 | w.
2 | w ∧ 3 | w ⇒ 6 | w □
8 sty 19:25
baju-baju-baj:
8 sty 19:27
lajner: Dziekuje
9 sty 10:31