1 | ||
mamy wzór logar (b) = | loga (b), zastosujmy go: | |
r |
1 | 1 | |||
= − | log2 (27) + | log2 (27), teraz skorzystajmy ze wzoru: loga (br) = rloga (b) | ||
3 | 2 |
3 | 1 | 5 | ||||
w = −log2(3) + | log2(3) = | log2(3) ≠ | ![]() | |||
2 | 2 | log3(2) |
1 | ||
w = − | log2(27) + 2log2(27) = −log2(3) + 6log2(3) = 5log2(3) | |
3 |
1 | ||
stosujemy wzór: loga(b) = | i mamy ostatecznie: | |
logb(a) |
5 | ||
w = | ![]() | |
log3(2) |
1 | 2 | 1 | ||||
log1/827= | i log√227= | i log272= | log32 | |||
−3log272 | log272 | 3 |
−1 | 6 | |||
W= | + | |||
3log272 | 3log272 |
5 | ||
W= | ||
log32 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |