wykaż że dla danych wartości x prawdziwa jest podana równość
xyz: Wykaż że dla danych wartości x prawdziwa jest podana równość
| | √4x2 + 16x + 16 | |
a) |
| dla x > −2 |
| | x + 2 | |
| | √36 − 24x + 4x2 + Ix−3I | |
b) |
| = 3 dla x =/= 3 |
| | √9 − 6x + x2 | |
moge prosić o pomoc?
7 sty 18:11
chichi:
(a) jaka równość?
| | √4x2 + 16x + 16 | | √4(x + 2)2 | | 2|x + 2| | |
(1) w = |
| = |
| = |
| |
| | x + 2 | | x + 2 | | x + 2 | |
(2) |x + 2| = x + 2, dla x > −2, zatem:
pewnie o to chodziło
7 sty 18:20
chichi:
| | 2|x − 3| + |x − 3| | |
(b) postąp analogicznie, będzie w = |
| = 3, dla x ≠ 3  |
| | |x − 3| | |
7 sty 18:22
xyz: Tak, w pierwszym zapomniałem dopisać =2, teraz już rozumiem, a wiesz jak rozwiązać ten b? nie
wiem jak wykorzystać to x=/=3
7 sty 18:29
chichi:
przeciez napisałem, x ≠ 3 jest po to abyśmy nie mieli dzielenia przez 0, modułu nie opuszczamy,
bo moduły się skrócą
7 sty 18:38
xyz: o przepraszam dopiero teraz pojawił mi się ten komentarz. dzięki!
7 sty 18:40