matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Miara kąta
mejkell:
Miara kąta alfa jest równa 19 stopni. Oblicz miarę kąta beta. link do rysunku
https://ibb.co/t21fFsJ
7 sty 17:31
baju-baju-baj:
β=109
o
7 sty 18:14
chichi:
dorysowałem
zielony
odcinek. (1) |∡ABE| = α = 19
o
∧ |∡ABC| = 90
o
(kąt oparty na średnicy) ⇒ |∡EBC| = 71
o
(2) czworokąt EBCD jest wpisany w okrąg, zatem: β = 180
o
− 71
o
= 109
o
7 sty 18:14
baju-baju-baj:
7 sty 18:18