wyznacz
xsw: wyznacz wszystkie pary liczb naturalnych a i b, dla których a2 − b2 = 36
przekształciłem to na (a−b)(a+b) i wyszło mi że możliwe opcje to:
(a−b)=2
(a+b)=18 I wtedy a=10 i b=8
(a−b)=3
(a+b)=12 I wtedy a=7 i b=4
(a−b)=6
(a+b)=6 I wtedy a=6 i b=0
w odpowiedziach są tylko te opcje:
(a−b)=6
(a+b)=6 I wtedy a=6 i b=0
(a−b)=2
(a+b)=18 I wtedy a=10 i b=8
dlaczego ta trzecia odpada?
7 sty 16:07
pocałkuj mnie: (a−b)=3
(a+b)=12 I wtedy a=7 i b=4 → 7 + 4 = 11
7 sty 16:10
xsw: No tak, pokonało mnie dodawanie...

teraz wszystko się zgadza, dzięki
7 sty 16:14