zadanie
justyna: Ile można utworzyć liczb trzycyfrowych o rożnych cyfrach należących do zbioru {0,1,2,3,4,5}
podzielnych przez 5 ?
7 mar 16:09
bibi: liczba ma 3−cyfrowa
aby była podzielna przez 5 cyfrą jedności musi być 0 lub 5
1. cyfrą jedności będzie 5
cyfrę setek wybieramy z 3−ech cyfr (nie może być ani 0, ani 5)
cyfrę dziesiętek wybieramy z 3−ech cyfr (nie może być 5 ani cyfra, która jest cyfrą setek, bo
cyfry nie mogą się powtarzać)
razem 3*3*1=9
2. cyfrą jedności będzie 0
cyfrę setek wybieramy z 4−ech cyfr (nie może być 0)
cyfrę dziesiątek wybieramy z 3−ech cyfr (nie może być 0 ani cyfrą, którą wybraliśmy na cyfrę
setek)
razem 4*3=12
razem 9+12=21
7 mar 16:23
justyna: dlaczego czy cyfra jednosci bedzie 5 wybieramy c. setek i dziesietek tylko z 3 a nie 4 cyfr?
7 mar 16:41