jak przesunac funkcje liniowa w bok
shweiz: jak przesunac funkcje liniowa w bok a jak do gory
bo w innych funkach jest to latwe
ale w takiej np f(x) = x jak dodamy cos np f(x) = x + 1 to podniesiemy funkcje w pionie
ale jak ja przesunac np w prawo lub lewo?
6 sty 18:16
wredulus_pospolitus:
Akurat funkcja f(x) = x jest najgorszym z możliwych przykładów do tego zagadnienia.
weźmiemy inną funkcję: f(x) = 2x
1)
przesuwamy 'do góry o 3 jednostki' ... czyli będziemy chcieli mieć taką funkcję dla której
mamy:
g(x) = f(x) + 3 = 2x + 3
2)
przesuwamy 'do dołu o 4 jednostki' ... czyli będziemy chcieli mieć taką funkcję dla której
mamy:
h(x) = f(x) − 4 = 2x − 4
3)
przesuwamy 'w prawo o 4 jednostki' ... czyli będziemy chcieli mieć taką funkcję dla 'x = xo'
funkcja ta przyjmie wartość równą f(xo−4), a więc mamy:
g(x) = f(x−4) = 2(x−4) = 2x − 8
4)
przesuwamy 'w lewo o 3 jednostki' ... czyli będziemy chcieli mieć taką funkcję dla 'x = xo'
funkcja ta przyjmie wartość równą f(xo+3), a więc mamy:
g(x) = f(x+3) = 2(x+3) = 2x + 6
6 sty 20:48
shweiz: no takie to wiem ale jak taka f(x) = x przesunac
6 sty 21:38
Aruseq: Analogicznie do funkcji y=x. Tyle że przesunięcie o 1 jednostkę do góry będzie wyglądało
dokładnie tak samo jak przesunięcie o 1 jednostkę w lewo
7 sty 00:02
Aruseq: y=2x*
7 sty 00:02
schweiz: a jak bys mial f(x) = x w skonczonym okreslonym przedziale to przesuwajac funkcje w bok przez
podnoszenie w góre bedzie sie zmienial przedzial wartosci a jak w takim przypoadku przesunac
ale tylko poziomo?
7 sty 00:35
wredulus_pospolitus:
przesuwając poziomo ... 'przesuwasz' wtedy dziedzinę ... a zbiór wartości pozostaje bez zmian.
przesuwając pionowo ... 'przesuwasz' zbiór wartości, a dziedzina pozostaje bez zmian
7 sty 00:52