usuwanie niewymiernośći
ccc: | 2 | |
Cześć, dlaczego przy usuwaniu niewymierności z |
| mnoży się przez |
| √2 + √3 − 1 | |
(
√2 −
√3 + 1), czyli oba znaki są zmienione, a przy usuwaniu niewymierności
| 1 | |
z |
| mnoży się przez (√3 + √2 − 2), czyli zmienia się tylko jeden |
| √3 + √2 + 2 | |
znak? od czego to zależy?
wredulus_pospolitus:
to co podajesz to nie jest przecież koniec

A dlaczego tak robimy? Bo chcemy skorzystać z (doskonale nam znanego) wzoru skróconego
mnożenia:
(a−b)*(a+b) = a
2 − b
2
jako, że mamy 'trzy składkniki' to robimy tak naprawdę:
(a − (b+c) )*(a + (b+c) ) = a
2 − (b+c)
2
i teraz ... jeżeli za 'a' wstawimy jeden z pierwiastków a drugi jako b lub c ... to po
wykonaniu tego kroku w mianowniku pozostanie nam liczba rzeczywista
+/
− jeden pierwiastek,
który 'wyciągniemy' w następnym kroku stosując ponownie w/w wzór skróconego mnożenia.
wredulus_pospolitus:
tak więc w:
√2 +
√3 − 1 oznaczmy sobie:
a =
√2
b =
√3
c = −1
wtedy mamy:
(a + (b + c) ) więc musimy przemnożyć przez (a − (b+c) ) czyli przez (
√2 −
√3 + 1)
analogicznie spróbuj z drugim mianownikiem
teraz już łapiesz ideę