Monotonicznosc funkcji
Atreus: | | sinx | |
Dalby mi ktos podpowiedz do zadania: zbadaj monotoniczność dla f(x)= |
| − x dla |
| | √cosx | |
x∊(0,
π2)
Nie wiem, jak uproscic pochodną. Z reszta sobie poradzę.
6 sty 14:38
wredulus_pospolitus:
a jak liczysz pochodną
| | sinx | |
zauważ, że w danym przedziale mamy: |
| = √sinx*tgx |
| | √cosx | |
może w takiej formie policzenie (i później rozwiązanie) pochodnej będzie łatwiejsze
6 sty 14:46
wredulus_pospolitus:
| | | |
(√sinx*tgx)' = |
| = |
| | 2√sinx*tgx | |
| | sinx | | | | cos2x + 1 | |
= |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | | | 2(cosx)3/2 | |
−−−> t =
√cosx −−−> t
4 − 2t
3 + 1 = 0 (widzimy od razu, że t=1 jest jednym z rozwiązań)
t
4 − 2t
3 + 1 = (t−1)(t
3 − t
2 − t − 1) = 0
I w sprawie tego drugiego nawiasu ... możemy zrobić tak:
g(t) = t
3 − t
2 − t − 1 ; g(0) = −1 < 0 ; g(1) = −2 < 0
g'(t) = 3t
2 − 2t − 1 = (t−1)(3t+1) −−−> funkcja g(t) nie ma maksimum lokalnego

... ma
minimum
związku z tym na przedziale t∊(0;1) mamy g(t) < 0
w efekcie −−−− funkcja f(x) nie posiada ekstremum w danym przedziale ( x ∊ (0 ; π/2) )
6 sty 14:58
6 sty 16:07
wredulus_pospolitus:
można też od razu:
h(t) = t4 − 2t3 + 1
h'(t) = 4t3 − 6t2 = 2t2( 2t − 3) −−−> funkcja h(t) ma ekstremum (minimum) w t = 3/2
h(1) = 0 −−−> jest to jedyne rozwiązanie dla t < 3/2, a i tak nie wchodzi w nasze
rozwiązanie
związku z tym f(x) nie posiada żadnego ekstremum w badanym przedziale
A sama monotoniczność to już 'pikuś' powinien być (patrz h'(t) i miej na uwadze, że h(1) = 0)
6 sty 16:52
Polar12: A jak wam wyszlo, ze z tej pochodnej doszliscie do t4−2t3+1=0?
Zawsze robie to przez pominiecie mianownika, a z chęcią poznałbym ten wasz sposob
6 sty 18:28
wredulus_pospolitus:
a jak chcesz 'pominąć' mianownik w momencie gdy jeszcze wspólnego mianownika nie masz
| | cos2x + 1 | | cos2x − 2(cosx)3/2 + 1 | |
f'(x) = |
| −1 = |
| |
| | 2(cosx)3/2 | | 2(cosx)3/2 | |
i teraz "paczaj" licznik ... podstawienie: t =
√cosx −−−> t
4 = cos
2x ; t
3 =
√cos3x
6 sty 20:43
Polar12: Aaa, sorki.Patrzyłem na szybko i nie zauwazylem kontynuacji (trgo na czerwono)
7 sty 09:20
Polar12: Dzieki
7 sty 09:20