s.: przekątna prostokąta ma długość 30cm, a jego pole wynosi 432cm2. znajdź objętość bryły
otrzymanej przez obrót tego prostokąta do okoła większego boku.
22 lis 15:35
edek:
obliczamy najpierw boki prostok.
a*b = 432 a2 + b2 = 900 z tw. Pitagorasa
(a+b)2 - 2ab = a2 +b2
2ab = 864 (a+b)2 = 900 +864 (a+b)2 = 1764
a+b = 42 a=42-b
wstawiamy do
a*b = 432
(42-b)*b=432 - b2 +42b -432 =0 Δ= 36 √Δ = 6
b1 = 18 b2= 24 a1 = 24 a2 = 18
Bryła powstała z obrotu to walec gdzie r= 18cm h = 24 cm
V = π r2 *h V = 7776π cm3
22 lis 20:48
s.: s.: przekątna prostokąta ma długość 30cm, a jego pole wynosi 432cm2. znajdź objętość
bryły
otrzymanej przez obrót tego prostokąta do okoła większego boku.
22 lis 15:35
edek:
obliczamy najpierw boki prostok.
a*b = 432 a2 + b2 = 900 z tw. Pitagorasa
(a+b)2 - 2ab = a2 +b2
2ab = 864 (a+b)2 = 900 +864 (a+b)2 = 1764
a+b = 42 a=42-b
wstawiamy do
a*b = 432
(42-b)*b=432 - b2 +42b -432 =0 Δ= 36 √Δ = 6
b1 = 18 b2= 24 a1 = 24 a2 = 18
Bryła powstała z obrotu to walec gdzie r= 18cm h = 24 cm
V = π r2 *h V = 7776π cm3
hmm wydaje mi sie ze gdzies jest blad w obliczeniach a dokladniej w znakach.. bo
b2+42b-432=0
Δ=b2-4ac
Δ=422-4*1*432
Δ=1764-(-1728)
wiec wychodzi zupelnie inny wynik, czy moze ktos wskazac moj blad albo czyjs i mi to
wyjasnic? bylabym wdzieczna..
29 lis 22:34
Errata:
Właśnie Ci sprawdzam i jest dobrze u Edka
bo on ma napisane równanie
- b
2 +42b -432=0
a Ty masz
+ b
2 +4b -432=0


i tu masz złą deltę
sprawdźmy czy pole wynosi 432
24*18= 432 więc nie panikuj

Ty masz źle



a Edkowi nzleżą się podziekowania OK

29 lis 23:01
s.: ok ok, wlasnie wiem ze jego cyfry sie zgadzaly, poniewaz podstawiajac wyniki do tw
pitagorasa bylo elegancko, bardzo dziekuje
29 lis 23:13
Errata:
Jeżeli już to nie cyfry

tylko wymiary walca miałeś na myśli

bo cyfr jest tylko dziesięć 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9

29 lis 23:32
s.: tylko, że kurcze nie rozumiem czemu w delcie jest -b? to tak moze byc? a poza tym wzor
skroconego mnozenia, jezeli mamy a2+b2=(a+b)2-2ab, a nie powinno byc przypadkiem
+2ab?
30 lis 12:47
Errata:
No nie

sprawdź prawą stronę czy równa sie lewej


i co

L= a
2 + b
2 P= a
2 +2ab +b
2 - 2ab = a
2 +b
2 Tak


przekonałam Cie
30 lis 13:00
s.: ehh niestety tak

30 lis 13:11
Errata:
Ok

?

tyle

czy jeszcze coś ?
30 lis 13:24