dowodzenie
Alaias: Wykaż, że dla każdej liczby naturalnej n>=2 liczba 8n − 2n jest podzielna przez 12.
5 sty 15:26
mat: 8
n − 2
n = (8−2)(8
n−1+8
n−2*2+...+2
n−1) = 6*Parzysta, więc ok
5 sty 15:35
::::
8n−2n=(2n−1)2n(2n+1)
5 sty 15:35
mat: albo indukcja
n=2 ok, zakładajac 8
n−2
n = 12k mamy
8
n+1 − 2
n+1 = 8*8
n−2*2
n = 8*8
n−8*2
n+6*2
n = 8*12k + 6*2
n ok
5 sty 15:37
ite:
8n−2n = (2*4)n−2n = 2n*4n−2n = 2n(4n−1) = 2n[(2n)2−12] = 2n(2n−1)(2n+1)
Ponieważ 12 = 4*3, wystarczy pokazać, że iloczyn z poprzedniej linijki dzieli się przez 3 i
przez 4.
5 sty 15:40
Alaias: OK, dzięki
5 sty 15:48
ite:
wystarczy tych pomysłów : )
5 sty 15:52