Procenty
Alex1: 50 kg ogórków zawiera 96% wody. Po kilku dniach, wody w ogórkach jest 95%. Ile teraz ważą
ogórki?
5 sty 10:04
daras: 40 kg
5 sty 14:11
5 sty 18:34
.: wszystko jest już w necie wystarczy wklepać w wyszukiwarkę, nie wiem po co niektórzy tu wchodzą
5 sty 19:02
.::
A po co Ty tu wchodzisz
5 sty 20:17
.: Człowieku, piszesz po co tu wchodzić a sam zadajesz pytania na forum bo sobie nie radzisz
25 mar 18:04
,: Jeśli ktoś się pod Ciebie podszywa to zakładaj konto
25 mar 18:05
getin:
x − masa ogórków na początku
y − masa wody na początku
x+y = 50 (masa roztworu na początku)
x − masa ogórków po kilku dniach
y−z − masa wody po kilku dniach
x+y−z = ? (masa roztworu po kilku dniach)
y = 0,96(x+y)
y = 0,96x + 0,96y
0,04y = 0,96x
4y = 96x
y = 24x
x+y = 50
x + 24x = 50
25x = 50
x = 2
y = 24*2 = 48
24x−z = 0,95(25x−z)
24x − z = 23,75x − 0,95z
24x − 23,75x = z − 0,95z
0,25x = 0,05z
25x = 5z
z = 5x
z = 5*2 = 10
x+y−z = 2 + 48 − 10 =
40kg
25 mar 21:31
Eta:

50*96−100x=(50−x)*95 ⇒ x=10 kg
50−10=40kg
odp: teraz ogórki ważą 40 kg
i po ptokach
25 mar 22:19
Ptok:

dla Ety, a getin pojechał z Krakowa do Katowic przez Szczecin i dostaje
25 mar 23:50
Min. Edukacji: A za miesiąc lub dwa albo w sezonie kiszenia ogórków znowu ktos o to samo zapyta😉😉
26 mar 07:35