-2x^3 3x^2 - 4 < 0
krystian prosi o pomoc: −2x3 + 3x2 − 4 < 0
7 mar 16:03
Jack: zauważ, że x=−2 jest pierwiastkiem. Wobec tego możesz podzielić ten wielomian przez (x+2).
7 mar 16:15
Noah: −2 * −23 + 3 *−22 − 4 = −2 *−8 +3 * 4 − 4 = 16 + 12 −4= 24
7 mar 16:19
Noah: z horenera tez wychodzi dla −2 jest 24
7 mar 16:19
Jack: ooo przerpaszam pomyliłem się widocznie
7 mar 16:20
Noah: wg metody Horenera ta nie rownosc nie ma pierwiastkow
7 mar 16:21
Jack: nie ma pierw. wymiernych może... Mnie wyszedł pierwiastek między −1 a 0
7 mar 16:23
Jack: jest to funkcja ciągła, f(−1)>0 a f(0)<0 więc musi mieć wartość dla której jest f(x)=0.
7 mar 16:25
bibi: wyznacz pierwiastki później siatka znaków
7 mar 16:25
Noah: bibi a co my robimy....
Ale jezeli metoda Hornera juz nawet zawodzi to chyba wychodzi na to ze nie ma co liczyc
7 mar 16:31
Jack: na podstawie
http://pl.wikipedia.org/wiki/Równanie_sześcienne#wz.C3.B3r_6
1. przedstawiamy nasze równanie (−2x
3 + 3x
2 − 4) w postaci kanonicznej
(a=−2, b=3, c=0, d=−4)
y
3+py+q =0,
| | c | | b2 | | 2b3 | | d | | bc | |
gdzie p = |
| − |
| , q= |
| + |
| − |
|
|
| | a | | 3a2 | | 27a3 | | a | | 3a2 | |
2. Liczymy deltę zdefiniowaną jako
U nas Δ=3
3. Jeśli Δ>0 (tak jest u nas) to jedyny pierwiastek liczymy ze wzoru:
| | q | | q | |
y1=3√− |
| −√Δ + 3√− |
| +√Δ
|
| | 2 | | 2 | |
(pierw 3 stopnia z różnicy a potem suma z pierw 3 stopnia z sumy)
| | 3 | | 1 | |
Po obliczeniu wychodzi y1=pierw 3 stopnia z (−4 |
| } )+ pierw 3 stopnia z (1 |
| } ).
|
| | 4 | | 4 | |
Czyli coś z zakresu −1 a 0 ...
| | 3 | | 1 | |
Zatem x ∊(pierw 3 stopnia z (−4 |
| } )+ pierw 3 stopnia z (1 |
| } ), ∞) |
| | 4 | | 4 | |
7 mar 17:30