rozwiaz nastepujace wyrazenia modulo
mata98: rozwiaz nastepujace wyrazenia modulo
1)
7727mod 27
2)
1331mod 33
3 sty 18:56
wredulus_pospolitus:
jakieś pomysły
3 sty 18:56
mata98: niestety brak

Dlatego prosiłbym o rozwiązanie, myślę że wtedy rozjaśni mi to sprawę
3 sty 19:20
wredulus_pospolitus:
hmmm ... a jaką teorię już miałeś?
W przypadku drugiego osobiście bym skorzystał z Chińskiego twierdzeniach o resztach
1331 mod 3 ≡ 131 mod 3 = 1
1331 mod 11 ≡ 231 mod 11 ≡ (25)6*2 mod 11 ≡ 326 * 2 mod 11 ≡ (−1)6*2 mod 11 = 2
I teraz jedziemy z w/w twierdzenia
3 sty 19:45
mata98: właściwie to robimy to za pomocą funkcji Eulera, Ch.Tw. O r. nie będzie na kolokwium
3 sty 19:51
mata98: ktos pomoze to rozwiazac?
3 sty 23:03
Mila:
7727≡x(mod27)
7, 27 − liczby względnie pierwsze
1)
φ(27)=18 ⇔ 718=1(mod(27)
727=40*18+7
7727=(718)40*77
2)
72≡(−5)( mod27)
74=(72)2=(−2) (mod27)
77=74*72*7≡(−5)*(−2)*7≡16(mod27)
3)
7727=(718)40*77≡1*16(mod27)≡16(mod27)
4 sty 15:59
mata98: Dzięki, mam jeszcze pytanie
Co w przypadku gdy liczby nie są względnie pierwsze, to jak sie ma to do wzoru:
jeżeli a a jest wzglednie pierwsze z n to aφ(n) = n1
jak np. w przykładzie
i) 15323mod 51
liczby 15 i 51 ?
stosujemy funkcję Eulera do dwóch tych liczb?
5 sty 13:45
Mila:
15
323mod 51
15=3*5
15
323=3
323*5
323mod51
1)
5
323=x(mod51)
5⊥51
51=3*17
φ(51)=(3−1)*(17−1)=32
5
32=1( mod51)
5
323=(5
32)
10*5
3 ≡1*(125 mod51)≡23(mod51)
2)
CRT
3
323=x(mod51)
3
323=
a1(mod3)=0(mod3)
3
323=
a2 (mod17)=10(mod17)
[ 3
16≡1(mod17), (3
16)
20*3
3≡27(mod17)≡17(mod17) ]
a
1=0, a
2=10
m
1=3, m
2=17
M=3*17=51
| | 51 | |
xi odwrotne odpowiednio do |
| =ni |
| | mi | |
| | 51 | | 51 | |
x=(a1*x1* |
| +a2*x2* |
| ) (mod51) |
| | 3 | | 17 | |
x=(0*17*x
1+10*3*x
2 )mod(51)
n
2*x
2=1(mod17) ⇔3x
2=1(mod17)⇔x
2=6
x≡(0*17*x
1+10*3*6) mod(51)≡180 (mod51)≡27(mod51)
4)
3
323*5
323≡27*23(mod51 )≡9(mod51)
==============================
8 sty 21:04