Całka
Kasia : Jak obliczyć całkę
| | 1 | |
∫ |
| dx ? |
| | ((2/m)*(E−A*xn))(1/2) | |
3 sty 18:35
. :
A jakbyś liczyła taka calke:
3 sty 18:45
Kasia : Właśnie ta n−ta potęga jest dla mnie problematyczna, nie ilość literek
3 sty 18:46
. :
Chociaż chwila − czy 'n' jest nam znane?
3 sty 18:46
Kasia : Próbowałam zrobić to przez podstawienie, ale kręcę się w kółko
3 sty 18:47
Kasia : Tak, n jest znane. Nie ucieka do nieskończoności
3 sty 18:47
wredulus_pospolitus:
Pytając się o to czy 'jest znane' ... pytam się czy jest to KONKRETNA LICZBĄ którą można
zapisać

O ile dla n=0, n=1 oraz n=2 taką całkę będzie łatwo rozwiązać ... o tyle dla n ≥ 3 jest już
konieczne wprowadzenie specjalnie stworzonej funkcji.
3 sty 18:55
Kasia : n jest dowolną liczbą całkowitą.
3 sty 18:58
wredulus_pospolitus:
No dobrze ... to może wtedy pytanie inne:
Czy aby na pewno musisz policzyć całkę nieoznaczoną?
Do czego tak naprawdę potrzebujesz tą całkę?
W jaki sposób powstało to co masz pod tą całką?
3 sty 19:02
Kasia : Zadanie dotyczy ruchu cząstki o energii potencjalnej A|x|n.
Całka oznaczona od 0 do X1, gdzie x1 = (E/A)1/n
3 sty 19:09