planimetria
bocian: Niestety nie poradziłem sobie z tym zadaniem bo okazuje się ze mam dwie niewiadome bo x=h−r i a
tez nie mam.
Na trójkącie równoramiennym o ramieniu pierwiastek z 8 opisano okrąg o promieniu 2.Oblicz
długość podstawy tego trójkąta.
2 sty 22:18
chichi:

(1) b
2 + a
2 = 2
2 ⇒ a
2 = 4 − b
2
(2) (b + 2)
2 + a
2 = (
√8)
2
b
2 + 4b + 4 + 4 − b
2 = 8
b = 0
wracamy do wyliczenia a dla b=0: a
2 = 4 ∧ a > 0 ⇒ a = 2
dłg. podstawy jest równa 2a = 4

P.S. nie chciało mi się już poprawiać rysunku, ale widzisz co się okazało
2 sty 22:45
Aruseq: Jeśli jako α oznaczymy kąt między ramionami, a x podstawę trójkąta, to z twierdzenia sinusów i
cosinusów otrzymamy:
x
2=16−16cosα
Wyliczamy x z pierwszego równania i podstawiamy do drugiego, otrzymując:
16sin
2α=16−16cosα
sin
2α=1−cosα
1−cos
2α=1−cosα
cos
2α−cosα=0
cosα=0 lub cosα=1
sprzeczność
cosα=0, czyli α=90
o. W takim razie jest to trójkąt równoramienny prostokątny o
przeciwprostokątnej długości 4.
2 sty 22:45
bocian: dziękuje bardzo − rozumiem już
2 sty 22:46