nwd reszta z dzielenia
shweiz: przez jaka najwieksza liczbe nnalezy podzielic 331 459 aby w obu przypadkach otrzymac reszte z
dzielenia rowna 11
i oni licza ze odejmuja 11 i licza nwd a czemu nie moge dodac 11 do obu liczb przeciez jak
reszta z dzielenia to tez powinno wyjsc
2 sty 20:28
Min. Edukacji: O jakie "oba" przypadki chodzi
3 sty 07:01
ABC:
25 daje resztę 11 z dzielenia przez 14
ale 25+11=36 daje resztę 8 z dzielenia przez 14
natomiast 25−11=14 dzieli się bez reszty przez 14
3 sty 07:14
shweiz: ale co to ma do pytania?
331 − 11 = 320, 459 − 11 = 448
Zatem szukana liczba to NWD(320, 448)=NWD(64 ∙ 5, 64 ∙ 7)= 64.
to jest rozwiazani te z ksiazki tego zadania. Ja się pytam dlaczego akurat odejmujemy 11 a nie
dodajrmy? Czemu jak dodam 11 i policze nwd to nie wyjdzie dobrze?
3 sty 18:40
ABC:
to przeczytaj jeszcze parę razy moją odpowiedź to może zrozumiesz
3 sty 18:49
wredulus_pospolitus:
@shweiz ... przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś:
1) 331 459 <−−−− dla mnie osobiście to była jedna liczba (i zapewne dla innych także)
2) związku z tym: "w obu przypadkach" rodziło się pytanie −−−− o jakie OBA przypadki chodzi
| | 320 | | 11 | |
A co do Twojego pytania ... |
| = d + |
| <−−− tak możemy zapisać wykonanie |
| | x | | x | |
operacji dzielenia liczby 320 przez liczbę 'x', gdzie będziemy mieli resztę z dzielenia równą
11.
Więc mamy 320 = x*d + 11 −−−> 320
−11 = x*d .... czyli liczba 320 − 11 będzie
liczbą podzielną przez 'x'
analogicznie 459 − 11 będzie liczbą podzielną przez x
3 sty 18:52