Matematyka dyskretna, modulo
ineks2: Matematyka dyskretna, modulo
Oblicz nastepujace wyrazenia
1.1999mod 91
2. 15323mod 51
2 sty 15:22
mat: Twierdzenie Eula: aφ(m) = 1 mod m
zatem w szczególności 15φ(51) = 1 mod 51 (15 i 51 są względnie pierwsze)
51 = 3*17
φ(51) = 51*(1−1/3)*(1−1/17) = 32
zatem 1532 = 1 mod 51
323 = 32*10 + 3
zatem 15323 = 1532*10+3 = (na mocy tw Eulera) 153 mod 51 czyli
3375 mod 51
3375:51 = 66+reszta
51*66 = 3366
3375−3366 = 9
2 sty 15:53
mat: 15 i 51 nie są wzglednie pierwsze

więc jednak nie..
2 sty 15:53
mat: W pierwszym sie tak da zacząć
19φ(91) = 1 mod 91 (19 i 91 są względnie pierwsze)
91 = 7*13
φ(91) = 91*(1−1/7)*(1−1/13) = 72
zatem 1972 = 1 mod 91 a to oznacza, że 1999 = 1927 mod 91
2 sty 16:01
ineks2: Dzięki mat. Mam jednak pytanie, skąd tutaj trójka (153)?
"zatem 15323 = 1532*10+3 = (na mocy tw Eulera) 153 mod 51"
323 nie moglo byc rozlozone algorytmem euklidesa ?
3 sty 19:05
ineks2: oraz to zadanie 15323mod 51 jest bledne skoro te liczby nie sa wzglednie pierwsze? coś to w
nim zmienia?
5 sty 15:17