.
Anonim123: W okrąg o promieniu 4 wpisano trójkąt równoramienny o kącie między ramionami 120stopni
Oblicz stosunek pola koła wpisanego w ten trójkąt do pola koła opisanego na tym trójkącie.
1 sty 20:51
wredulus_pospolitus:

Wersja rozwiązania dla TEGO KONKRETNEGO TRÓJKĄTA

1) Skoro kąt pomiędzy ramionami jest > 90
o, w takim razie trójkąt wygląda tak jak narysowany
(środek okręgu nie zawiera się w trójkącie

)
2) Na mocy tw. o kącie wpisanym i środkowym, wiemy że β = 2*α = 240
o
3) Związku z tym γ = 360
o − β = 120
o = α 
4) Zauważamy, że trójkąt o którym mowa w treści zadania, oraz trójkąt z kątem γ są trójkątami
przystającymi (oba są równoramienne, mają ten sam kąt przy wierzchołku, więc mają takie same
kąty, a że dzielą ze sobą tą samą podstawę, to znaczy że są to trójkąty przystające)
5) Związku z tym −−− trójkąt o którym mowa w treści zadania ma ramiona równe promieniowi
okręgu.
| | 1 | | 42 | |
6) PΔ = |
| r*r*sinα = |
| *sin(120o) = ... dokończ |
| | 2 | | 2 | |
1 sty 21:01
wredulus_pospolitus:
Wersja ogólniejsza.
ad 1) tu nie będzie musiał zaistnieć (zresztą to było tylko po to by pokazać, że skąd ten
rysunek)
ad 2) mamy nadal
ad 3) γ = 360 − 2α
i teraz:
4) z tw. cosinusów wyznaczamy długość podstawy trójkąta: podstawa2 = r2 + r2 − 2r2*cos(γ)
5) mając podstawę wracamy do naszego wyjściowego trójkąta i znowu korzystając z tw. cosinusów:
podstawa2 = bok2 + bok2 − 2*bok2*cos(α) wyznaczamy dzięki temu długość boku
6) i stosujemy ten sam wzór na pole trójkąta −−− i po ptakach
Jak widzisz ... dzięki zauważeniu, że te dwa trójkąty są przystające, nie musieliśmy dwukrotnie
się 'bawić' tw. cosinusów, tylko szybciutko napisaliśmy jaką długość będą miały ramiona
wyjściowego trójkąta.
1 sty 21:05